Freigabedatum: 17. 08. 2021.

Poiskati pravega kandidata za določeno delovno mesto za delodajalca že dolgo ni več preprosta naloga. Običajno se na zaposlitvene oglase prijavi veliko število kandidatov, ki pa pogosto niso primerni zaradi pomanjkljivega znanja, premalo delovnih izkušenj ali specifičnih osebnostnih lastnosti. Podjetja pa nimajo neskončno veliko časa, da zapolnijo prazna delovna mesta. Želijo si usposobljenega in motiviranega zaposlenega, ki bo prodoren, pripravljen na dodatna izobraževanja ter iskreno predan delu. Je danes najti dobrega zaposlenega podobno kot iskati iglo v kopici sena?

Iskanje in selekcija kadrov že dolgo nista več zgolj v domeni posameznih podjetij. Naloga je tako zapletena, da so se določeni posamezniki in agencije specializirali prav za to storitev. Za naročnika se tako lotijo iskanja in selekcije pravih kandidatov za delovno okolje. Zavedajo se namreč, da so za uspeh podjetja ključni dobro izbrani kadri. Napake pri zaposlovanju neustreznih kadrov imajo lahko neprijetne in nepredvidljive posledice, ki si jih nihče ne želi.

Podjetja se iskanja kadrov lahko lotijo sama, vse pogosteje pa uporabljajo agencije za iskanje kadrov ali pa kombinirajo obe možnosti med seboj. Seveda je izbor načina iskanja novih zaposlenih odvisen tudi od tega, kakšen kader želijo privabiti na prosto delovno mesto. Včasih podjetje ali organizacija potrebuje kandidata s prav določenimi spretnostmi oziroma veščinami, vendar že vnaprej vedo, da se bo na razpisano delovno mesto prijavilo mnogo nekompetentnih iskalcev dela. Pogostokrat pa je določeno delovno mesto v podjetju zaupno in ga ne želijo objaviti javno na trgu dela. Običajno gre za položaje, kjer se od posameznika zahteva sprejemanje taktičnih odločitev v dobrobit podjetja ali organizacije.

Headhunerji ali lovci na glave

Headhunting je ena od oblik iskanja novih sodelavcev, zlasti ko potrebujemo visoko strokoven ali vodilen kader. Izvajajo ga specializirane agencije za iskanje kadrov ali samostojni kadrovski strokovnjaki. Njihova naloga je za naročnika diskretno in hitro poiskati najustreznejši kader, zato jih odlikuje posebna lastnost, da izjemno dobro prepoznajo in ocenijo primernost določene osebe za primernost zaposlitve na visokih ali srednjih vodilnih položajih. Običajno ne iščejo med brezposelnimi osebami, pač pa imajo zgrajeno lastno mrežo zaposlenih kandidatov, ki so ob ugodnih pogojih pripravljeni narediti nov korak na svoji karierni poti. Prednost iskanja kadrov s pomočjo headhunterja je predvsem v tem, da podjetju prihrani veliko časa, kar običajno terja iskanje visoko usposobljenega kandidata. Druge metode iskanja in selekcije kadrov, poleg headhuntinga, so tudi ustna priporočila iz zanesljivih virov, samoiniciativno javljanje potencialnih kandidatov za zaposlitev, javne službe za zaposlovanje, zasebne agencije za zaposlovanje ter oglaševanje v javnih medijih, kamor seveda sodi tudi splet. Vsaka od njih ima svoje prednosti in slabosti, običajno do ustreznega kandidata za prosto delovno mesto najhitreje pridemo tako, da kombiniramo več naštetih metod.

Selekcija kadra

Proces selekcije kadra je zapleten postopek, ki pa ga je potrebno izvesti natančno in analitično. Ko gre za pomembna delovna mesta, postopku selekcije in izbire primernega zaposlenega, namenimo več časa, prizadevanj in sredstev. Ključne kadre se izbira s pomočjo analitičnih orodij, kot so: strukturirani intervjuji, analize in individualna testiranja. Vsekakor je potrebno pridobiti tudi zanesljive informacije o posameznikovih kompetencah za delo in njegovi motiviranosti na kariernem področju. Da je selekcija kadra učinkovita, na začetku, kjer je kandidatov za določeno delovno mesto več, uporabljamo časovno in stroškovno manj zahtevne metode, ko pa v procesu selekcije ostane manj ljudi, tem posvetimo več časa.

Kako se iskanja in selekcije kadrov loti strokovnjak?

  • Spodbudi naročnika, da jasno opredeli svoja pričakovanja in zahteve do novega sodelavca,
  • oblikuje in objavi zaposlitveni oglas, s katerim privabi kar največ ustreznih kandidatov,
  • aktivno išče in pridobi kandidate prek različnih zaposlitvenih kanalov in lastne baze,
  • izvede zaposlitvene intervjuje, preveri reference kandidatov,
  • oblikuje ožji izbor kandidatov, ki ustrezajo naročnikovim pričakovanjem in mu jih predstavi,
  • dodatno lahko izvede še psihološko testiranje za kandidate, ki jih izbere naročnik.

Sklepno dejanje izbora je seveda naročnikovo. On izbere najbolj primernega kandidata, pri tem pa  mu strokovnjak za iskanje kadrov lahko svetuje ter pripravi tudi vso potrebno dokumentacijo za zaposlitev.

Po pomoč k agencijam za iskanje kadrov

Specializirane agencije za iskanje in selekcijo kadrov so običajno učinkovitejše od javnih služb za zaposlovanje. Delujejo tako, da zbirajo kadrovske potrebe svojih naročnikov ter zanje prek različnih kanalov iščejo in zbirajo prijave. Ustrezne kandidate nato povabijo na razgovor, najprimernejše pa nato napotijo na intervju v podjetja, ki iščejo nove sodelavce. Pri nas so agencije za iskanje kadrov še relativno nov pristop za pomoč podjetjem pri iskanju novih kadrov, za njihovo pomoč se večinoma odločajo organizacije in podjetja, kjer iščejo kader s specifičnim znanjem za profesionalno ali vodilno delovno mesto. Agencije so zelo učinkovite tudi v primerih, ko je do usposobljenih kandidatov zelo težko priti, saj dnevno spremljajo dogajanje in spremembe na trgu dela, redno opravljajo razgovore s potencialnimi kandidati ter imajo svojo lastno bazo potencialnih iskalcev zaposlitve. Prednost uporabe storitev agencije za iskanje kadra je za delodajalce torej hitro in uspešno pridobivanje ozko specializiranih profilov zaposlenih.